Корабът „Перун” се завръща у нас до няколко седмици?
Корабът „Перун” се завръща у нас до няколко седмици? / netinfo

Украинските моряци от екипажа на българския спасителен кораб „Перун” са взели решение да напуснат плавателния съд, за да може той да отплава за България. Това съобщи за Дарик началникът на "Морска администрация" капитан Николай Апостолов. „Перун” е в пристанището на Дубай от няколко месеца, следа като фирмата наемател на кораба „Интернет-агенция” не изплати на моряците възнаграждения на стойност повече от 300 хиляди долара.

В момента се чака да бъдат издадени визи на украинския екипаж, за да може той свободно да слезе в Дубай.

Преди двайсетина дни "Морска администрация" изпрати български моряци да поемат управлението на кораба, след като украинците отказаха да работят заради неизплатените пари.

Старият екипаж блокираше достъпа до плавателния съд и отказваше да го напусне доброволно. Наложи се българските власти да помолят и полицията в емирството за помощ при разрешаването на конфликта.

Решението на българската "Морска администрация" да анулира договора с наемателя на кораба фирмата „Интернет-агенция" ООД дойде, след като чартьорите не изплатиха на държавата уговорените суми за наема на плавателния съд.

Самият договор за отдаване на „Перун” под наем предизвика скандал в България, тъй като след подписването се заговори, че страната остава без спасителен кораб.

В същото време от "Морска администрация" твърдяха, че издръжката на „Перун”в Пристанище Варна е много скъпа.

Ако въпросът с визите бъде уреден, най-вероятно плавателният съд ще се върне у нас до няколко седмици.