Конгресът на САЩ разреши бюджетната криза
Конгресът на САЩ разреши бюджетната криза / снимки: Gulliver/Getty Images

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за законопроекта за повишаване на тавана на държавния дълг и финансиране на правителството, предаде Ройтерс. Документът бе приет след ожесточени битки в Сената и Камарата на представителите, след като от 16 дни множество федерални служби са затворени заради липса на финансиране. Без бързи действия САЩ бяха изправени и пред опасността да изпаднат в неплатежоспособност.

Документът бе приет от Камарата на представителите с 285 гласа „за” и 144 „против”.
По-рано Сенатът одобри законопроекта с 81 гласа „за” и на 18 „против”.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, който слага край на кризата с финансирането на правителството и вдига тавана на държавния дълг на САЩ, предаде Ройтерс.

Постигнатото споразумение е поражение за консервативните републиканци в Конгреса, които настояваха за големи промени в здравната реформа, наричана „Обамакеър”. Те използваха повишаването на тавана на дълга и проблема с финансирането на правителствените ведомства като начин да постигнат отлагане или изтегляне на средства от „Обамакеър”. В крайна сметка обаче републиканците се обединиха с демократите, за да сложат край на блокажа.

Конгресът на САЩ разреши бюджетната криза
netinfo

Основните положения от закона, който очаква подписа на Обама са:

- увеличаване на възможностите на правителството да тегли кредити от пазарите до 7 февруари. Министерството на финансите ще запази възможността си да използва „извънредни мерки” за временно избягване на дефолт, ако до тази дата Конгресът не повиши отново тавана на дълга. Републиканците от Камарата на представителите искаха да забранят използването на подобни мерки. Според механизъм, даващ възможност на законодателите да не гласуват повишаване на лимита за държавния дълг, президентът Обама може да уведоми Конгреса, че повишава ограничението, давайки на конгресмените възможност да се наложат с мнозинство от две трети във всяка камара.

Таванът на държавния дълг на САЩ от 16,7 трлн. долара бе достигнат още през май. Оттогава министерството на финансите използва „извънредните мерки”, за да избегне дефолт по държавните облигации. Тези мерки, предупреди по-рано финансовият министър Джейкъб Лу, можеше да бъдат изчерпани днес.

- удължаване на финансирането за федералните служби до 15 януари, Споразумението запазва подхода за принудително орязване на разходите на федералния бюджет, известно като „секвестиране”, което започна по-рано тази година. Демократите вероятно ще се опитат да премахнат или да преразгледат тези автоматични съкращения при следващите преговори. Очаква се, че през този период администрацията на Обама и републиканската опозиция в Конгреса ще договорят параметрите на бюджета за финансовата 2014 година, която в САЩ вече започна на 1 октомври, както и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи.

- създаване на двупартийна комисия на Камарата и Сената, която трябва да разработи идеи за дългосрочно понижаване на дълга, които ще трябва да бъдат одобрени от целия Конгрес. Работата на комисията трябва да приключи до 13 декември. Комисията вероятно ще търси възможности за съкращения по схеми като програмата за социално осигуряване, Медикеър и Медикейд, както и данъчни реформи за повишаване на данъчните приходи. В законодателството обаче няма нищо, което да принуди комисията да договори конкретни мерки. Демократи и републиканци са на много далечни позиции по въпросите за повишаване на данъците и съкращаване на социалните програми.

- въвеждане на мерки, които да предотвратят изплащане на федерални субсидии по закона „Омабакеър” на хора, които заради доходите си нямат право на това.

- изплащане с обратна дата на възнагражденията на държавните служители, които не са получавали заплатите си заради спирането на работата на правителството, обобщава БТА.

Конгресът на САЩ разреши бюджетната криза
netinfo

Спирането на дейността на правителствените служби вече струва на американската икономика 24 млрд. долара, оцени рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс. Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу приветства компромиса, постигнат в Сената, предаде ДПА. „САЩ са котвата на международната финансова система и световната резервна валута. Благодарение на днешните усилия ще продължим да спазваме всичките си задължения, основна американска ценност, и ще запазим изцяло вярата и уважението в САЩ”, посочи министърът.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че „незабавно” ще подпише законопроекта, след като бъде получено и одобрението на Камарата на представителите, предаде Ройтерс. Правителствените служби ще възобновят дейността си веднага след подписването на документа, допълни президентът на пресконференция. „Да се надяваме, че следващият път няма да се чака последния момент”, каза той. „Трябва да си върнем доверието на американския народ”, посочи Обама, обръщайки се към Конгреса.