Командоси освободили „Магелан стар от сомалийски пирати
Командоси освободили „Магелан стар от сомалийски пирати / снимка: Reuters, архив

Американски командоси атакуваха вчера търговски кораб, отвлечен от сомалийски пирати, завзеха го и плениха девет души без да изстрелят и един изстрел, съобщи АП. Това е първата операция от този тип, предприета от международната флотилия за борба с пиратството край бреговете на Сомалия, посочва агенцията.

Единадесетчленният екипаж на отвлечения в сряда германски търговски кораб „Магелан стар" успял да спре двигателя на кораба и да се скрие в специално оборудвана „паник стая". Озлобени от факта, че не могат да поемат контрол над кораба, пиратите почнали да чупят оборудването. Командосите се придвижили до отвлечения кораб с малки надуваеми лодки. В операцията, продължила около час, участвали и вертолети „Кобра", посочва БТА.

Членовете на екипажа - поляци, руснаци, един украинец и един филипинец - се чувстват добре, посочва АП. Те поддържали връзка с военните кораби посредством сателитен телефон. Командосите се намирали на борда на амфибиен кораб на американските ВМС на път към Червено море, където трябвало да участват в маневри заедно с кораби на Йордания. Те получили заповед от Белия дом да окажат съдействие на антипиратската флотилия.