Клон на Ал Кайда държи за заложник Алън Джонстън
Клон на Ал Кайда държи за заложник Алън Джонстън / netinfo

Репортерът на Би Би Си Алън Джонстън бе отвлечен преди десет дни от същата палестинска групировка, която отвлече миналото лято израелския ефрейтор Гилат Шалит, съобщи информационният интернет-сайт Debka.com.

Групировка, наричаща се Армията на исляма и смятана за клон на Ал Кайда в Палестина, държи и двамата заложници и се опитва да използва британския журналист, за да вдигне цената за освобождаване на израелския еврейтор, посочва агенцията.

Лидерът на Армията на исляма Монтаз Дармуш непрекъснато изпраща чрез посредник заплахи до британското правителство, като по този начин се опитва да накара Лондон да окаже натиск върху Израел да бъде по-сговорчив в преговорите за освобождаването на Шалит.

В момента екип от 20 британски агенти, повечето от които са от службата за външно разузнаване МИ-6, се намира в Газа и се опитва да установи контакт с похитителите на Джонстън - засега без успех, посочва Debka.com. Все по-ясно се очертава изводът, че отвличането на Джонстън не е просто случаен инцидент, каквито е имало и преди и които са приключвали за няколко часа.

Според израелски и британски източници, цитирани от агенцията, Шалит и Джонстън в момента са заложници по-скоро на вътрешните боричкания за власт в палестинските среди. Досега нито президентът Махмуд Абас, нито преназначеният премиер Исмаил Хания имат достатъчно власт, за да поставят под контрол радикалните палестински групировки. На всичко отгоре за съдбата на заложниците се пазари не само Армията на исляма, но и Хамас, и Народните комитети за съпротива.