Кипърските спасителни условия са тежки, но Никозия е вярна на еврозоната
Кипърските спасителни условия са тежки, но Никозия е вярна на еврозоната / снимка: Reuters

Кипърските спасителни условия са тежки, но Никозия е вярна на еврозоната, пише австралийският в. „Сидни морнинг хералд". Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обеща да задържи страната си в еврозоната.

Сделката с "тройката" (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), според която бяха наложени данъци върху големите депозити, предизвика паника сред други борещи се страни в еврозоната, както и сред инвеститорите.

Десният политик Анастасиадис, който беше избран миналия месец, защото обеща да осигури спасителен план за острова, заяви, че сделката е запазила Кипър от „икономически колапс".

„Ние няма да напуснем еврото и аз подчертавам това. Ние няма да се ангажираме в рисковани експерименти, които да застрашат бъдещето на нашата страна",заяви президентът, цитиран от агенция Фокус.

По-рано стана ясно, че клиентите с големи депозити на „Банк ъф Сайпръс" могат да се сблъскат със загуби до 60%, които са много по-големи от първоначално очакваните в спорния спасителен план за Кипър, предаде АФП.

Властите твърдят, че клиентите на „Банк ъф Сайпръс" ще изгубят най-малко 37,5% от депозитите си над 100 000 евро (128 000 долара), които ще бъдат превърнати в акции, но още 22,5% ще бъдат задържани, докато властите се осведомят, че могат да отговорят на условията на спасителния план.

Останалите 40% ще бъдат задържани за шест месеца, за да се предотврати ситуация, в която банките на средиземноморския остров да останат без средства.