Кери: Иранската сделка проправя пътя за уреждане на кризите в Близкия Изток
Кери: Иранската сделка проправя пътя за уреждане на кризите в Близкия Изток / Guliver/Getty Images

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия Изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.

Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия, каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим.

САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран

Днес е първият ден на един по-сигурен свят, каза Джон Кери снощи, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран "всеки час във всеки ден през идните години".

Кери изтъкна, че преговорите за ядреното споразумение са ускорили безпрецедентната размяна на затворници между САЩ и Иран, като обясни, че двата преговорни процеса не са били пряко свързани, но ритъмът и напредъкът по хуманитарното досие е бил ускорен от дипломатическия канал на преговорите по ядрения въпрос, предаде АФП.

В САЩ републикански президентски кандидати похвалиха сделката за освобождаването на петима американци, задържани в Иран, но обвиниха администрацията на Обама, че е отстъпила прекалено много, за да спечели тяхната свобода, предаде Ройтерс.

Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи заяви, че Обама е "експерт да прави лоши сделки с иранците".

Сенаторът от Флорида Марко Рубио заяви, че САЩ не бива да се замесват в такива сделки, понеже те само насърчават взимането на още заложници.

Джеб Буш, бившият губернатор на Флорида, призова за нови санкции срещу Иран и цитира ексклузивна информация на Ройтерс, че администрацията на Обама се е въздържала от налагане на нови санкции по повод опитите с балистични ракети миналия месец, след като Техеран заплашил че това ще застраши сделката със затворниците.

Буш приветства освобождаването на американците, но изтъкна, че по-големият въпрос е, че така се легитимизира един режим, който не проявява интерес към действително приобщаване към международната общност.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че администрацията на Обама започва да вдига икономическите санкции срещу основната страна, подкрепяща тероризма по света и че вероятно Техеран ще се възползва съвсем скоро от тези свежи пари - общо над 100 млрд. долара, за да финансира терористи.

Сенаторът демократ Ричард Блументал също призова за нови санкции в отговор на иранските изпитания на балистични ракети.

Източник: БТА