Канада оказва натиск за прехвърляне на Майкъл Капустин от България
Канада оказва натиск за прехвърляне на Майкъл Капустин от България / netinfo

Канадският премиер Стивън Харпър и двама от най-доверените му министри повече от година оказват натиск върху българското правителство да прехвърли в Канада бизнесмена Майкъл Капустин, който от 1996 г. е в затвора по обвинения в измами и злоупотреби, пише канадският сайт Can West News Service.

Въпреки многобройните дипломатически усилия, включително и среща българската столица миналата година между главния прокурор на България и държавния секретар на Канада Джейсън Кени, София отказва да предаде на канадските власти човека, когото нарече преди време "международен измамник".

Затова Канада започна да упражнява натиск, като за първи път се позова на международен договор, задължаващ българското правителство да преговаря чрез посредници. В четвъртък канадски представители ще се изправи срещу български представители в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Тези усилия на канадските власти са в очевиден контраст с отношението на правителството на Харпър към някои други затворници канадци в чужбина, посочва сайтът. Миналата година консерваторите отказаха прехвърлянето на най-малко 17 канадски граждани в затвори в САЩ, въпреки че трансферите им в канадски затвори бяха одобрени от американските власти.

Репатрирането на Капустин обаче е "приоритет за нашето правителство", казва Кени в писмо от миналия декември до българския главен прокурор, като допълва : "Нашето правителство е решено твърдо да защитава интересите на канадските граждани в чужбина".

Капустин е роден в Югославия, но израснал в Торонто и Ванкувър, след като семейството му имигрира в Канада през 50-те години. През 90-те години той се захваща с бизнес в България.

Неприятностите на Капустин започват през 1994 г., когато получава анонимни заплахи да изостави бизнеса си и да напусне страната. Следващата година е обвинен в укриване на доходи, пране на пари, измами и злоупотреби. Властите закриват компаниите на Капустин и изземат авоарите му, за които Капустин твърди, че са на стойност повече от 11 милиона долара. През 1996 година е арестуван на летище в Германия и екстрадиран в България, пише КенУест Нюз Сървис.

През 2002 г. български съд го осъжда по ново обвинение в злоупотреби на 17 години затвор. Капустин и досега е в затвора, жертва, както твърди, на "черна медийна кампания" срещу репутацията му от враговете му в България, пише канадския сайт.

Усилията на Канада да издейства трансфера на Капустин бяха попарени през 2005 г., когато депутатът либерал Дан Мактиг, по онова време парламентарен секретар на министъра на външните работи, пише на Капустин, че "канадски представители не могат да искат преференциално отношение за Вас или да се опитват да Ви освободят от съдебен процес по местните закони". /БТА/