/ /iStock
Все повече магазини в Европа използват каси на самообслужване, които автоматично разпознават всеки продукт - без ръчно сканиране, без контакт с продавачи и без пари в брой. Така ли ще пазаруваме в бъдеще?

В най-големия си филиал в Европа испанската модна верига Bershka предлага футуристично преживяване при пазаруване: клиентите просто поставят стоките си на специална каса, която автоматично разпознава артикула - без всякакво сканиране или контакт със служител. После клиентът плаща, сам премахва защитата срещу кражба и си тръгва със стоката, пише Deutsche Welle.

Огромно увеличение

Според изследователския институт EHI броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства през последните години. Ако през 2019 г. в Германия е имало 903 магазина, които са предлагали Self-Checkout, през миналата 2023 г. броят им е нараснал до 4270. Освен това има мобилни системи за самообслужване, които работят с помощта на ръчен скенер или приложение за смартфон. Някои магазини дори предлагат и двете.

/iStock

При продажбата на хранителни стоки, освен РЕВЕ и Едека, дискаунтърите Лидл и Алди също вече предлагат новата услуга. Броят на магазините, оборудвани по този начин, вече е толкова голям, че спокойно може да се каже, че те покриват вече почти цялата територия на страната, казва пред АРД експертът по търговия на дребно Йорг Фундер от Университета за приложни науки във Вормс.

Предимствата

Веригата дрогерии dm също предлага каси на самообслужване от 2022 г. насам. По данни на компанията те вече се предлагат в повече от 350 магазина в Германия, а новият начин на пазаруване се посреща добре от клиентите – особено в пиковите часове, когато има много хора, когато то им спестява много време.

Не само клиентите имат полза. Търговските фирми могат да използват по-рационално персонала си – служителите, вместо касиери, могат да консултират клиентите и да им помагат. Според Йорг Фундер, това ще позволи на търговците на дребно да увеличат обема на покупките, а оттам и на печалбите.

От dm изрично уточняват, че касите на самообслужване не означават, че фирмите ще съкращават персонал или ще намаляват работното време на служителите си, пояснява АРД.

Новите технологии срещу традициите

Докато много търговци на дребно виждат предимствата на касите на самообслужване, за други те не са опция. Особено за по-малките магазини, които не правят голям оборот, капиталовложението не се рентира. Освен това зависи от вида на продаваните стоки: ако за една дрогерия е особено важно бързото обслужване на клиентите, в модния бранш това не е много желателно.
В тази връзка АРД цитира управител на магазин за мода, който казва, че за неговата фирма най-важен е личният контакт с клиента – особено, когато става дума за скъпи дрехи. Това е още една причина, поради която познатите касови зони там ще продължат да съществуват - въпреки възхода на касите на самообслужване.

Въпреки това технологиите непрекъснато се развиват и ще предлагат нови възможности за подобряване на пазаруването. Подобно на Bershka, други големи компании, като Zara, Uniqlo и Decathlon вече също предлагат функцията за касово самообслужване без сканиране, подчертава АРД.

/iStock

В момента Amazon тества още по-нова технология в Лондон, която ще направи излишни дори касите на самообслужване. Просто клиентът ще поставя в чантата си желаните продукти, а на излизане от магазина специални радиочестотни чипове ще разпознават автоматично избраните стоки. Последното действие е удържането на сумата за покупката от сметката на клиента. Така ще отпадне нуждата от
преминаване през каса на самообслужване и целият физически процес на плащане.

Но при цена от осем до десет цента за чип, новите устройства все още са сравнително скъпи и не са рентабилни за всички търговци на дребно. Това важи особено за търговията с хранителни стоки, където въпросните чипове биха оскъпили пазаруването значително, отбелязва още АРД.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня