Йорданският крал Абдула Втори уволни правителството
Йорданският крал Абдула Втори уволни правителството / снимки: Reuters, архив

Йорданският крал Абдула Втори уволни правителството, предаде Ройтерс.

Абдула Втори назначи за министър-председател 61-годишния съдия в Международния наказателен съд в Хага Аун ал Хасауне, съобщи Франс прес, позовавайки се на официален източник. Г-н Хасауне е на аудиенция при краля, който му повери мисията да състави и ръководи новото правителство, посочи източникът, пожелал анонимност. Назначението последва оставката на досегашния премиер, която бе поискана от краля.

Приближен на Хасауне каза за АФП, че съдията иска гаранции, че ще разполага с пълните правомощия на премиер, залегнали в конституцията, предава БТА. Бахит, който бе назначен през февруари от краля след протести с искане за оставката на предишния премиер, беше подложен на ожесточени критики от опозицията, която го обвинява в бездействие.

Монархът реши да смени правителството, след като му бе връчена петиция с това искане, подписана от 70 депутати, отбелязва ИТАР-ТАСС. Съдържанието на петицията не беше огласено, но един от подписалите я каза, че критичният към бившия премиер документ е повлиян от лошото управление на кабинета и от насилието, упражнено върху протестиращите, които искат ускоряване на реформите и засилване на борбата с корупцията.

Мааруф Бахит - бивш шеф на кралската спецслужба и посланик в Израел - беше яростен противник на ислямистите и отказваше да прави отстъпки пред опозицията. Той прекрати започналия през февруари диалог с "Мюсюлманските братя", които бойкотираха изборите през ноември 2010 г. и не признаха легитимността на парламента, припомня ИТАР-ТАСС.

Абдула Втори назначи и нов директор на разузнаването. Това е досегашният посланик в Мароко генерал Фейсал аш Шубаки, който заменя генерал Мохамад ар Рикад, заемал поста от декември 2008 г.

Йорданският крал Абдула Втори уволни правителството
netinfo