/ Istock
Най-старата къща в северния косовски град Митровица, къщата на семейство Короглу, изгоря при пожар снощи, съобщават косовските медии. При инцидента няма ранени и пострадали.

Къщата е построена в началото на 19 век от семейство Короглу и е обявена за паметник на културата в Косово.
Не е ясно какво е причинило пожара, а компетентните власти разследват случая.

Според информация на вестник „Коха диторе“ от август тази година емблематичната за Митровица къща е била под постоянно полицейско наблюдение заради опити тя да бъде разрушена. По случая е бил арестуван и по-късно освободен един човек, заподозрян в опити да събори паметника на културата.

Въпреки подадените сигнали до местната и централната власт, че има опити 200-годишната къща да бъде разрушена, всички институции са се провалили в това да я съхранят, отбелязва изданието.

Валдете Идризи, която е директор на дирекцията по култура в община Митровица, единствена коментира случая пред вестника, като изрази надежда къщата да не е напълно изгоряла и реставрацията ѝ да бъде възможна. Идризи заяви, че е подала множество сигнали до местните власти за незабавно започване на реставрационни дейности, но разполага с информация, че работата по къщата е започнала едва във вторник, когато е избухнал и пожарът.

 „Коха диторе“ припомни за още два изгорели паметника на културата в Косово тази година. Първият случай е пожарът в музея на музиката в Джакова (Дяково) през август, когато експонатите са се намирали извън музея и не са били засегнати, и вторият – пожарът в сградата на първото албанско училище във Феризай (Феризово).
 
Магдалена Димитрова/БТА