Иванишвили и Саакашвили гарантираха мирно предаване на властта в Грузия
Иванишвили и Саакашвили гарантираха мирно предаване на властта в Грузия / снимка: Reuters

Грузинският президент Михаил Саакашвили и милиардерът Бидзина Иванишвили, чиято коалиция спечели произведените на 1 октомври парламентарни избори, се ангажираха да осигурят мирно предаване на властта в страната, предаде Франс прес.

Двамата излязоха със съвместно изявление по телевизията, след като се срещнаха за първи път след изборите.

"В качеството си на гарант на конституцията, ще съблюдавам това предаване на (властта) да се извърши без засечка", увери грузинският президент.

Иванишвили от своя страна увери, че новите управляващи ще се отнасят към опозиционерите с почести. "Моят екип и аз успяхме да създадем прецедент на демократично предаване на властта в Грузия и това ще остане в историята на страната", обяви той.

Въпреки ожесточената предизборна кампания и опасенията на наблюдателите, парламентарните избори в кавказката република, която неведнъж е ставала арена на насилие, дадоха рядък пример за демократичен преход в постсъветското пространство и бяха приветствани от международната общност, отбелязва АФП. Президентът Саакашвили, който управляваше еднолично след прозападната Революция на розите през 2003 г., призна поражението на своята партия и преговорите за предаване на властта започнаха в петък. Милиардерът Иванишвили, който обяви вчера състава на своето правителство, обеща да запази прозападния курс на Грузия, като в същото време обеща възстановяване на отношенията с Русия, предава БТА.

Бъдещият грузински премиер изрази увереност, че бившата съветска република ще може да се присъедини скоро към НАТО, предаде Ройтерс. Развиването на отношенията със Запада е най-висш приоритет, подчерта той.

И Иванишвили, и Саакашвили потвърдиха, че Грузия ще продължи да се сближава с Европейския съюз и НАТО.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров направи изявление веднага след срещата между двамата грузински лидери, съобщиха руски информационни агенции.

След среща със своя южноосетински колега Лавров даде да се разбере, че Русия няма да обсъжда с Грузия териториалните й спорове с Южна Осетия и Абхазия, тъй като въпросът за независимостта на двете грузински сепаратистки области вече е решен. В същото време той изрази надежда за възстановяване на дипломатическите отношения между Грузия и Русия. Грузинският народ очевидно гласува за промяна. Надяваме се, че новите грузински власти ще поемат по пътя на нормализирането на отношенията със своите съседи, отбеляза Лавров.