Историческа среща на основните партии в Северна Ирландия
Историческа среща на основните партии в Северна Ирландия / снимка: BGNES

Лидерите на основните партии в Северна Ирландия се споразумяха на историческа среща да си поделят властта на 8 май

На историческа среща лидерите на двете основни политически сили в Северна Ирландия - протестантската Демократическа юнионистка партия и католическата Шин Фейн, се споразумяха подялбата на властта да стане на 8 май, предаде Ройтерс.

Иън Пейсли и Джери Адам, стари врагове, които досега преговаряха в рамките на започналия преди 14 години мирен процес само чрез трета страна, за първи път се срещнаха лице в лице в двореца "Стормънт" в Белфаст, където заседава северноирландският парламент.

Според очевидци обаче двамата обаче не са си стиснали ръцете, отбелязва Асошиейтед прес.

Ужасите и трагедиите от миналото не трябва да стават пречка пред осигуряването на по-стабилно бъдеще за бъдещите поколения, заяви след срещата Пейсли. Адамс заяви, че споразумението бележи началото на нова ера в политиката на Острова.

Двамата лидери съобщиха, че заместниците им ще започнат незабавни преговори по платформата на бъдещото коалиционно правителство.

Същевременно британският премиер Тони Блеър обяви, че е много важен този ден и за Северна Ирландия, и за Великобритания, след като в Белфаст бе обявено споразумението за поделяне на властта между католиците и протестантите.