Испанският крал възложи на Сапатеро да състави правителство
Испанският крал възложи на Сапатеро да състави правителство / снимка: БГНЕС
Кралят на Испания възложи на Хосе Луис Родригес Сапатеро да състави правителство. Това е чисто формално изискване, която позволява на досегашния премиер да започне втори мандат, след като партията му спечели парламентарните избори миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

В сряда 350-членната долна камара на парламента ще гласува новия състав на правителството. Единственото неизвестно е дали новият кабинет ще бъде одобрен още на първото гласуване или ще е нужно второ. Основните предизвикателства пред Сапатеро в новия му четиригодишен мандат са спадащото темпо на икономическия растеж и подновеното насилие от страна на баската въоръжена сепаратистка организация ЕТА.

На изборите на 9 март партията на Сапатеро взе 169 места в Долната камара на парламента – с пет повече от предишните избори, но по-малко от 176-те места, нужни за абсолютно мнозинство. В първия кръг на гласуване в парламента новото правителство се нуждае от 176 гласа. Ако не ги получи, при втория кръг е достатъчно обикновено мнозинство.