Ирландия не изключва втори референдум по Договора от Лисабон
Ирландия не изключва втори референдум по Договора от Лисабон / netinfo

Може да се окаже необходим втори референдум по Договора от Лисабон, след като на 12 юни ирландците го отхвърлиха, заяви ирландският държавен секретар по европейските въпроси Дик Роуч в интервю за вестник "Айриш индипендънт", цитирано от АФП. През юли френският президент Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ирландците "ще трябва да гласуват пак". Това изказване предизвика остра полемика в Ирландия преди посещението му там.

Хипотезата за втори референдум в Ирландия, евентуално през септември или октомври 2009 г., предизвика бурно несъгласие в лагера на противниците на Договора от Лисабон. Парламентарната партия Шин Фейн, която призова да се гласува с "не" на референдума от 12 юни, определи всяко предложение за нов референдум като "оскърбление за демократично изразената воля на населението". Според допитване от края на юли 71 процента от ирландците са против нов референдум по Договора от Лисабон. В случай, че такъв се организира, 64 процента ще гласуват с "не", а 34 процента с "да".

Ирландският премиер Брайън Кауън ще посети Париж през септември за разговори с Никола Саркози за намиране на изход от кризата. Договорът от Лисабон изменя сега действащите закони за ЕС и ЕО, без да ги заменя. Той ще осигури на Съюза необходимата законова рамка и инструменти, за да отговори на бъдещите предизвикателства и на исканията на гражданите.