Ирански министър нахока актриса заради целувка
Ирански министър нахока актриса заради целувка / снимки: Guliver/Getty Images

Иранската актриса Лейла Хатами, член на журито на филмовия фестивал в Кан, си навлече в неделя гнева на ирански правителствен служител заради приятелска целувка с президента на фестивала Жил Жакоб. Според заместник-министъра на културата подобно поведение е "неподходящо".

Снимката, публикувана от някои ирански медии, но със замъгляване на акта, показва как Хатами целува по бузата Жакоб в сряда вечерта по време на откриването на 67-ото издание на фестивала във френския град.

"Тези (жени), които участват в международни прояви трябва да имат предвид верността и целомъдрието на иранките, за да не създават лош имидж на иранските жени", каза заместник-министърът на културата Хосеин Нушабади, цитиран от интернет сайта на иранското радио и телевизия IRIB.

"Дали е актриса или не, иранската жена е символ на непорочност и невинност, така че неподходящото поведение (осъществено) наскоро в Кан не е в съответствие с нашите религиозни принципи", обяснява той.

Родената в Техеран, в семейство на кинодейци, Лейла Хатами придоби световна слава с филма "Развод" на Асгар Фархади, който спечели "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал през 2011 г. и "Оскар" за най-добър чуждестранен филм следващата година в САЩ.

Ирански министър нахока актриса заради целувка
netinfo

Съгласно ислямския закон, в сила в страната от революцията през 1979 г., жена не може да има физически контакт с непознат на семейството й.

Консерваторите в Иран наскоро призоваха за стриктно прилагане на ислямските забрадки на обществени места, след интернет кампания, в която стотици иранки се показаха без тях.

Религиозни лидери се опасяват, че иранците, особено младите хора, могат да се откажат от ислямските ценности в полза на прозападен начин на живот.

За да контролира дали жените стриктно спазват правилата за облеклото на публични места, полицията създаде преди повече от десетилетие "нравствен отдел", който налага глоби или задържа жени, които не са добре забрадени.

Но умереният президент Хасан Рохани, избран през юни 2013 г. след кампания за по-големи културни и социални свободи, поиска през октомври полицията да проявява толерантност за забрадките.