Иран преработил част от високобогатения си уран в прах за медицински цели
Иран преработил част от високобогатения си уран в прах за медицински цели / снимка: Reuters, архив

Иран е преработил една трета от високобогатения си уран в уранов окис - прахообразно вещество за медицински цели, което го прави практически неизползваем за военни цели, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Би Би Си. Става дума за уран, обогатен до 20 на сто, посочва ИТАР-ТАСС.

„С това Иран иска да покаже, че има добра воля и е готов да поднови преговорите с международната общност по неговата ядрена програма”, цитира Би Би Си изявления на дипломати от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Западни наблюдатели, цитирани от Би Би Си, смятат, че Иран подготвя почвата за опит да уговори САщ и ЕС да отслабят ембаргото върху иранския петрол, пише БТА.

Твърденията на ирански източници, че значителна част от иранския обогатен уран е преработен в прах, според ИТАР-ТАСС е било потвърдено и от МААЕ. В доклад на МААЕ от 30 август се посочва, че 71,25 кг - от общо 190 кг - уран, обогатен до 20 на сто, е бил използван за получаването на уранов окис. Според експерти на МААЕ това съединение се използва за производството на гориво за медицински реактори, в които се изработват изотопи за лечение на ракови заболявания.