/ Guliver/Getty Images
Британец с двойно иранско гражданство и иранец, работещ за Британския съвет, бяха арестувани в Ислямска република Иран, предаде АП.
 
Британското външно министерство съобщи, че е отправило спешно искане за информация към иранските власти, след като е получило въпрос за задържането на Махаин Абдеин, притежаващ двойно иранско и британско гражданство. Британският съвет заяви в друго изявление, че е научил за ареста на своя служител Арас Амири.
 
Ирански представители и медии не са съобщавали за арестите. Представителството на Техеран в ООН засега не е отговорило на искането за коментар. Новините за арестите им бяха съобщени първо от информационния уебсайт Иран уайър, създаден от журналиста Мазаир Бахари, притежаващ двойно иранско и канадско гражданство. Преди време самият Бахари беше задържан в Иран.
 
Абдеин е анализатор, писал е статии за сайта Мидъл ийст монитор и е директор на консултантската компания Дисарт консълтинг. По-рано той се е явявал по иранската държавна телевизия, което обикновено показва, че изпитва поне известни симпатии към правителството в Техеран, отбелязва АП. Обстоятелствата около задържането му са неясни.
 
Амири е 23-годишен студент в университета в Кингстън. Той е бил задържан по време на частно посещение при семейството си, съобщи Британският съвет.
 
Британското посолство в Техеран отново работи, но Британският съвет прекрати работата си през 2009 г. Съветът е организация без политически цели, която работи в сферите на образованието, изкуството и културата. "Въпреки твърдения, че той може да е пътувал до Иран по работа, случаят не е такъв", се подчертава в изявлението на Британския съвет.
 
Миналата седмица беше съобщено, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който подкрепя твърдата политика, е арестувал Абас Едалат, преподавател в Имперския колеж на Лондон, който има двойно британско и иранско гражданство. Той води активна кампания срещу военни действия, засягащи родината му.
БТА