Иракски политически лидери призоваха към национално единство
Иракски политически лидери призоваха към национално единство / снимка: БГНЕС, архив

Иракски шиитски и сунитски политически лидери призоваха към национално единство пред лицето на терористичната заплаха, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Апелът бе отправен след среща вчера при закрити врата, свикана заради насилието на религиозна основа и превземането от сунитски бунтовници на населени места в Северен Ирак.

В срещата участваха премиерът Нури ал Малики, който е шиит, сунитът Осама Нуджайфи, последният председател на парламента, който се разпусна този месец, и бившият премиер Ибрахим ал Джаафари. В телевизионно обръщение той призова иракчаните да защитят държавата, нейния суверенитет и достойнство. Нито една терористична групировка не може да се прикрива с религия или секта, каза Ал Джаафари, който заяви, че ръководството на страната ще преразгледа досегашния политически курс. Иракските политици призоваха да се избягват споровете на религиозна основа и забраниха на незаконните формирования да носят оръжие.

Нуджайфи и Малики не разговаряха един с друг след обръщението. Само неколцина от политиците размениха по някоя дума, преди да си тръгнат. На подобна среща миналата година Нуджайфи и Малики бяха показани да се прегръщат, отбелязва Ройтерс.

В разгара на насилието на верска основа през 2007 г. иракските лидери също призоваха към национално единство, но това нямаше особен ефект, отбелязва БТА.

Положението в Ирак рязко се влоши в началото на миналата седмица, след като бойци от сунитската групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” и верни им местни формирования започнаха настъпление срещу редица северни градове и превзеха провинция Ниневия и административния й център Мосул. Ситуацията се усложни от пълното бездействие на иракските силови структури и армията, които оставиха града, като дадоха местните жители и оръжейните складове като откуп на радикалните ислямисти.