Иракската делегация носи конкретни предложения на Анкара
Иракската делегация носи конкретни предложения на Анкара / netinfo

Иракският министър на отбраната Абдел Кадер Джасим, който пристигна снощи в Анкара, заяви, че иракската делегация е дошла в Турция с конкретни предложения, предадоха световните агенции.

Джасим води делегация, която ще се опита да убеди Турция да не предприема военна интервенция в Северен Ирак срещу базите на бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК). Посещението идва след визитата във вторник в Багдад на турския външен министър Али Бабаджан.

Напрежението между Анкара и Багдад нарасна, след като в неделя бунтовници от ПКК убиха 12 турски войници и плениха други осем. В Турция все повече нараства обществения натиск за предприемане на трансгранична операция в Северен Ирак. Турският парламент вече даде одобрението си за такава мярка.

Разговорите на иракската делегация ще започнат днес сутринта. В нея са включени високопоставени служители по въпросите на сигурността, двама представители на Патриотичния съюз на Кюрдистан и Демократичната партия на Кюрдистан, и американски дипломати.

Турски и иракски представители съобщиха, че Анкара не е приела в делегацията да бъде вътрешният министър на иракската кюрдска администрация Карим Синджари, което може да разстрои атмосферата на разговорите, отбелязва Ройтерс.

Според иракски дипломат делегацията ще отпътува от Турция днес.