Ирак не иска нов мандат на ООН за американските военни
Ирак не иска нов мандат на ООН за американските военни / снимка: БГНЕС

Ирак няма да иска продължаване на мандата на ООН на американските войници и те веднага ще се изтеглят, ако иракският парламент не одобри споразумението, които им позволява да останат в страната до 2011 година, заяви снощи иракският премиер Нури ал Малики. Той каза това на пресконференция след срещата с иракски политици, които са против споразумението със САЩ, даващо на американските сили срок от три години да се изтеглят от Ирак.

"Продължаването на присъствието на международните сили на иракска територия няма да бъде наша алтернатива", каза Малики на пресконференцията и добави, че алтернативата ще бъде незабавното им изтегляне от Ирак. „Незабавното им изтегляне не би било в интерес на иракчаните”, посочи обаче Малики.

Лидерите на всички големи политически групи в Ирак, освен последователите на радикалния шиитски водач Муктада Садр, присъстваха на снощните разговори при закрити врата, които са опит на правителството на Малики да получи широка подкрепа за споразумението със САЩ.

„Срещата на иракските политически лидери завърши без окончателно решение”, каза Хасан ел Шимари, водач на на парламентарната група на шиитската партия Фадила – една от партиите, които са против споразумението. Той уточни, че разговорите ще продължат и днес. Иракският парламент трябва да гласува в сряда проект за споразумение със САЩ, предвиждащ изтегляне на американските войски до края на 2011 г.