Индия ще отдели една трета от местата в парламента за жени
Индия ще отдели една трета от местата в парламента за жени / снимка: БГНЕС

Индийското правителство ще предложи за гласуване законопроект, който дава по-голямо влияние на жените, които често биват изолирани от различни аспекти на обществено-политическия живот в Индия, съобщи Асошиейтед прес. Новият закон предвижда една трета от местата в парламента да бъде заделена за жени.

Планът беше предложен за първи път преди повече от десетилетие и оттогава досега срещаше силна съпротива. Много политически лидери се притесняваха, че при една система с квота за жени техните партии, доминирани от мъже, ще загубят места в законодателния орган.

Правителството на премиера Манмохан Сингх, което беше преизбрано миналата година обаче е уверено, че този път разполага с достатъчна подкрепа и ще предложи законопроекта на световния ден на жената.

Предложението е опит да се коригират някои от исторически несправедливости спрямо жените. Повечето жени в Индия получават много по-ниско образование от мъжете, получават по-ниски заплати и като цяло се ползват с по-нисък статус в обществото. Милиони жени работят на полето и във фабрики в условия на тежка експлоатация и срещу минимална заплата. Често техните съпрузи или общностни лидери мъже се възползват вместо тях от политическите им права и определят техния избор.

Законопроектът предвижда броят на жените в 545-местната долна камара на парламента да се увеличи от сегашните 59 до 181 и почти да се учетвори в 250-местната горна камара. Той ще засегне и щатските законодателни органи.

В историята на Индия има много малко влиятелни жени - лидери и те, както в повечето страни в Южна Азия, обикновено идват на власт благодарение на връзки с влиятелни мъже. Единствената жена премиер на Индия Индира Ганди беше дъщеря на първия министър-председател Джавахарлал Неру. Тя беше избрана през 1966 г. и през своето близо 16-годишно управление премахна много бариери в индийското общество, но не отбеляза особен напредък в даването на по-голямо влияние на жените, пише БТА.

През последните години обаче нежният пол навлезе стремително в политическия елит на Индия. Предимно церемониалният пост на президента се заема от жена - Пратибха Патил. Друга дама - Мейра Кумар - е председател на влиятелната долна камара на парламента, а родената в Италия Соня Ганди, съпруга на бившия премиер Раджив Ганди и снаха на Индира Ганди, е председател на управляващата партия Индийски национален конгрес.