Индийски източници сочат „британска връзка” в атентатите в Мумбай
Индийски източници сочат „британска връзка” в атентатите в Мумбай / снимка: БГНЕС

Британски граждани от пакистански произход са участвали в терористичните атаки в индийския град Мубмай, които отнеха живота на над 140 души, съобщиха днес он-лайн изданията на британски вестници, позовавайки се на индийски телевизионен канал, пише БГНЕС. Лондон не отхвърля напълно твърденията, но засега препоръчва да се изчака, съобщи АФП.

"Очевидно, приоритетът на индийските власти сега е да завършат операцията за унищожаването на терористите. След това те могат да започнат да идентифицират кои са те и от къде са дошли", каза британският външен министър Дейвид Милибан пред телевизия „Скай нюз”.

Премиерът Гордън Браун, също беше предпазлив относно британска връзка в терористичния удар в Мубмай. "Не бих искал да се ангажира с прибързани заключения. Предстои да бъде разкрита и предоставена още голямо количество информация. Ясно е, че когато терористи действат в една страна, те може да имат подкрепата на друга страна, или да идват от друга страна", каза Браун. Той добави, че по-късно днес ще разговаря по телефона с индийския премиер Маномах Сингх.

В Англия живее многобройна пакистанска общност, съсредоточена предимно в северната част – в района на Лийдс. Разследването след атентатите в Лондонското метро разкри, че трима от атентаторите са от района на Лийдс, припомня АФП.

Междувременно началникът на полицията в Мумбай потвърди, че при операцията по освобождаването на еврейския център са били намерени труповете на петима заложници, предаде Ройтерс.

По думите на Хасан Гафур центърът още не е обезопасен напълно, но това ще стане скоро. Няколко души, сред които и израелци, бяха взети в плен в центъра, след като той бе окупиран в сряда вечерта от терористи.