/ iStock/Getty Images
Турция е по-близо от всякога до това да гарантира напълно сигурността на границите си от заплахата на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). Това увери министърът на отбраната на югоизточната ни съседка Хулуси Акар, предава БТА, като се позовава на изданието Daily Sabah.
 
По думите на министъра новата операция Лапа-Ключ на турските сили за сигурност в Северен Ирак продължава според плановете, което позволява на Турция да поеме пълен контрол над границата срещу терористичните заплахи. Акар подчерта, че единствената цел на турската армия са „терористите от ПКК“.
 
Министърът на отбраната посети командния център в Чукурджа, окръг Хаккяри, където прекара нощта и проведе разговори с началника на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер, командващия сухопътните сили генерал Муса Авсевер и командващия ВВС генерал Хасан Кючюкакюз.
 
Акар заяви още, че турските сили са „отмъстили“ за смъртта на петима турски войници, като са обкръжили извършителите в техните пещери и са ги ликвидирали.
 
Военното ведомство в Анкара съобщи във вторник, че при сблъсъци с бойци на ПКК в рамките на операция Лапа-Ключ са били убити петима турски военни, а двама са били ранени.
 
От началото на тази операция в Северен Ирак са ликвидирани общо 100 кюрдски терористи, допълни още Акар.
 
В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще започне скоро нова военна операция и в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия, уточни той.
 
БТА