Хашим Тачи: Определена е датата за обявяване на независимост на Косово
Хашим Тачи: Определена е датата за обявяване на независимост на Косово / снимка: БГНЕС

Както се и очакваше, косовският президент Фатмир Сейдиу връчи мандата за съставяне на новото правителство на Хашим Тачи, лидера на Демократическата партия на Косово, която спечели проведените неотдавна парламентарни избори.

След консултации на Тачи с лидерите на всички партии, които влязоха в парламента, все по-големи са изгледите новото косовско правителство да бъде съставено от довчерашните върли противници Демократическата партия на Косово, Демократичния съюз на Косово и най-младата партия Алианс за ново Косово на бизнесмена Беджет Пацоли.

Освен катастрофалната икономическа и социална ситуация в Косово най-трудната задача на новия премиер и неговото правителство със сигурност ще бъде провъзгласяването независимостта на Косово.

В интервю за хърватския вестник “Вечерни лист” Хашим Тачи, цитиран от БГНЕС, каза, че Косово ще обяви независимост преди президентските избори в Сърбия, които са насрочени за 20 януари, въпреки натиска от страна на международната общност да направи това след тези избори.

Косово много скоро ще стане независима държава. Както знаете, преговорите приключиха без резултат и сега ние ще приемем решенията, които произтичат от политическата воля на гражданите на Косово. Ще направим това в пълно сътрудничество и координация с нашите международни приятели, а това са САЩ и ЕС. Датата на провъзгласяване на независимостта на Косово вече е известна, но още не е дошло време да я съобщим”, каза Тачи. Той е убеден, че Хърватия ще признае Косово веднага, след като то провъзгласи независимост.