Годишнина от пускането на атомната бомба над Хирошима и Нагасаки
Годишнина от пускането на атомната бомба над Хирошима и Нагасаки / снимка: БГНЕС /

Кметът на японския град Хирошима Тадатоши Акиба призова за ликвидиране на атомните оръжия до 2020 г. и осъди ядрените амбиции на Северна Корея, съобщиха световните агенции.
   
На церемония по случай 64-та годишнина от американската атомна бомбардировка на града, кметът приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама, който през април призова за пълно унищожаване на всички ядрени оръжия по света.

Близо 50 хиляди души, сред които оцелели от трагедията на 6 август 1945 г., се бяха събрали около паметника на жертвите, в присъствието на японския премиер Таро Асо и представители на шейсетина страни.
  
Акиба настоя също за ограничаване на достъпа до ядрено оръжие за страните, които се стремят да се сдобият с него. Той осъди ядрените изпитания на КНДР, извършени през май, като ги нарече "дръзка постъпка", предаде ИТАР-ТАСС.

Премиерът Таро Асо увери в словото си на церемонията, че Япония ще продължи да спазва трите безядрени принципа, заложени в конституцията на страната: да не притежава, да не произвежда и да не внася ядрено оръжие, допълва БТА.

В 08.15 часа местно време /23.15 по Гринуич/, в момента когато първата атомна бомба в историята се взривила над Хирошима, участниците в церемонията се изправиха и се помолиха в памет на десетките хиляди жертви на бомбардировката, предаде Франс прес.

64 години от пускането на атомната бомба над японския град Хирошима от американските въздушни сили се отбелязват на 6 август. Атомната бомба над Хирошима е пусната на тази дата в 1945 г.

За събитието съобщава американският президент Хари Труман, информирайки, че атомната бомба е около 2000 пъти по мощна в сравнение със съществуващите към този момент бомби. Решението за бомбардировката е взето на 24 юли 1945 г.

Първата взривена атомна бомба тежи 4,5 тона и съдържа 20 кг уран-235. Експлозията е еквивалентна на 12 500 тона тринитротолуол. Непосредствено от взрива загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945 г. са около 140 000. Пет години след взрива жертвите наброяват около 200 000 души.

Дни по-късно е пусната и втората атомна бомба - над Нагасаки. Втората бомба е еквивалентна на 22 килотона ТНТ. Непосредствено след взрива жертвите са около 70 000, а до края на 1945 г. са около 140 000 души.