/ БГНЕС
Активист от Бангладеш, който спаси десетки хора, когато фабричният комплекс „Рана Плаза“ се срути през 2013 г., е извършил самоубийство след години депресия, свързана с травмата от инцидента. Това съобщи полицията, цитирана от АФП.
 

Полицията заяви, че 27-годишният Ношад Хасан Химу се самоубил близо до индустриалния град Савар късно в сряда. Това се е случило на деня, отбелязващ шестата годишнина от бедствието, при което загинаха 1138 души в една от най-тежките индустриални трагедии в света. "Той е залял тялото си с керосин и се е подпалил. Бил е откаран в болница в Дака, където е починал", каза полицейският инспектор Асгар Али.

Над 1000 жертви след рухването на сграда в Бангладеш

Според информацията Химу е страдал от депресия, а негови приятели потвърдиха, че е бил травматизиран от бедствието. "Той живеел сам в дома си с две кучета. Избягвал е хората", сподели още Али.
 

Участникът в лявата политика Химу спечели признание, борейки се като спасител след смъртоносния срив на сградата. "Той участваше в спасителните работи по "Рана Плаза" в продължение на 17 последователни дни. Помогна за изваждането на десетки тела и оцелели", каза Таслима Ахтер, водеща дизайнерка и фотограф с множество награди.

Рухналите гиганти: Най-смъртоносните срутвания на мостове и сгради

Според нея Химу е прекарал и дни в болниците, за да помогне на оцелелите. Когато работник е починал седмици след бедствието, той е придружил тялото до дома му в отдалечена част на Северен Бангладеш. "Той беше дълбоко травмиран и страдаше от депресия. Сподели пред приятелите си, че непрекъснато усеща миризма на разлагащи се тела и ще продължи да вижда мъртви тела много време след трагедията", каза тя.
 

Смъртта му поставя отново в центъра на вниманието споменът за трагедията с „Рана Плаза“, чийто комплекс от девет етажа се срути сутринта на 24 април 2013 г., затрупвайки около 4000 работници под разрушените си етажи.

Според проучване през април, проведено от британска благотворителна акция, около 10% от оцелелите в „Рана Плаза“ все още са травматизирани шест години след бедствието. "Много от доброволците, участвали в спасителните работи, все още страдат от психични проблеми", каза Шувомой Хаке, ръководител на проучването "Действие за помощ" .
БГНЕС