Германски активисти имитират палатковия град на Окупирай Уолстрийт
Германски активисти имитират палатковия град на Окупирай Уолстрийт / снимка: Reuters

Германски активисти, опитващи се да подражават на движението "Окупирай Уолстрийт" в САЩ, издигнаха малък палатков лагер близо до сградата на правителството в Берлин с надеждата, че политиците ще чуят тяхното послание срещу алчността на компаниите и бедността на народните маси.

Десетина палатки бяха опънати на частна земя на бреговете на минаващата през града река Шпрее срещу сградата на Райхстага (парламента) и правителствени министерства. В района също така има популярни сред туристите ресторанти, кафенета и барове.

На чадър край палатките пише "Да, ние лагеруваме" - алюзия за известния лозунг "Да, ние можем", използван от американския президент Барак Обама в предизборната му кампания през 2008 г. Там всеки ден се събират активисти, сред които студенти, пенсионери и безработни, за да обсъждат своето движение, което подобно на "Окупирай Уолстрийт" в Ню Йорк продължава да е без водачи и без ясни цели.

"В момента целта е да събираме въпроси, без да даваме отговори твърде бързо", каза 35-годишният Роман Азрил, загубил наскоро работата си като продавач. 26-годишният студент Даниел Мютцел отпива глътка чай и казва: "Ние искаме да останем, колкото се може по-дълго". Само след една нощ в палатката той казва, че баща му остава скептичен към решението му да се присъедини към протестното движение. "Разбира се, ние бихме могли да се срещнем в някое кафене, но изграждаме истинска инфраструктура тук", каза той.

Протестиращите планират да направят в събота жива верига около сградата на правителството. Активисти ще направят подобна верига във Франкфурт около прочутия финансов квартал на града, където са седалищата на много германски и международни корпорации, а също на Европейската централна банка.

Движението се готви за зимата, когато температурите в Берлин лесно падат до двуцифрени стойности под нулата. Частни дарители, включително магазин за туристическа екипировка, осигуряват палатки, покривала и спални чували. Палатковият град си има и кухня с печка и хладилник.

"Окупирай Уолстрийт" започна в Ню Йорк през септември, когато протестиращи се настаниха в парка "Зукоти", който сега прилича на бежански лагер. Те искат правителството на САЩ да увеличи данъците за най-богатия 1 процент от гражданите на страната.

В Германия движението печели подкрепа от две утвърдени политически партии - "Съюз 90/Зелени" и "Левите". И двете призовават своите привърженици да се присъединят към планираните за събота демонстрации в Берлин и Франкфурт. Активистите използват Фейсбук, Туитър, блогове и имейли, за да осигурят максимално участие в събота. Усилията им да бъдат забелязани се отплащат, като дори говорителят на германското правителство Щефен Зайберт ги поздрави в послание в Туитър. Но Азрил не е впечатлен. "Ако мислеха така, те щяха да ни дадат място за лагер", каза той. (БТА)