Франция започна разследване за предумишлено убийство на Ясер Арафат
Франция започна разследване за предумишлено убийство на Ясер Арафат / снимка: БГНЕС, архив

Франция започна разследване за предумишлено убийството на Ясер Арафат, след като учени в Лозана откриха следи от радиоактивния елемент полоний-210 по дрехите и четката за зъби на починалия през ноември 2004-а палестински лидер. Основателят на Организацията за освобождение на Палестина Арафат издъхна в парижка болница от неизвестна болест, месец след като беше спешно транспортиран там с френски правителствен самолет. Прокурорите във Франция внесоха делото в съда след 9-месечно разследване на новинарския канал Ал Джазира.

Молбата за разследване на смъртта на Ясер Арафат бе внесена в парижки районен съд от вдовицата на покойния палестински лидер - Суха Арафат. Нейните подозрения са се породили след като разбрала, че болницата, в която почина съпруга й преди осем години, е унищожила кръвните проби и тези от урина.

Дрехите на покойния Арафат са били дадени на швейцарския Институт по радиофизика в Лозана, където учените са стигнали до заключението, че палестинският лидер вероятно е умрял от радиационно отравяне. Подозрения за отравяне възникват още през 2004 г. след неочакваното влошаване на здравето и бързата смърт на Арафат. Тогава аутопсия не е правена, но вероятно ще има изследване на тленните му останки, след като Палестинската автономия реши тялото му да бъде ексхумирано от мавзолея в административната столица на Палестинската автономия - Рамала. След като разбра за откритото разследване в Париж, правителството на Тунис свика извънредна министерска среща на Арабската лига, на която да се обсъди смъртта на Арафат.

През октомври 2004 г. тежкоболният Ясер Арафат беше транспортиран в Париж, след като беше прекарал две години и половина под де-факто домашен арест в Рамала. Още докато беше на легло в Палестина бяха направени редица неуспешни опити от международни лекари да го излекуват. Във френската столица той умря за по-малко от месец след като френски специалисти нито успяха да му помогнат, нито дори да обявят диагноза за боледуването му.

След откритието на следите от полоний по принадлежностите на Арафат се задава въпроса за практичното приложение на този радиоактивен елемент като потенциално оръжие. Съдебният следовател проф. Дейвид Баркли обяснява практичното приложение чрез убийство с плутоний: „Лесно ли е да се пробута подобна отрова в храната на Ясер Арафат? Разбира се, подобно е на детска игра! Нужно е минимално количество."

Ползването на полоний като смъртоносно оръжие има документиран прецедент. Руският дисидент и бивш таен агент на съветското КГБ Александър Литвиненко умря внезапно в Лондон през ноември 2006-а. Също като Арафат две години по-рано, Литвиненко умря за по-малко от месец. Полицейското следствие в Англия откри в кръвта ма руснака смъртоносно количество полоний-210.

Следователите се опасяват, че 8-те години от смъртта на Арафат може да се окажат твърде дълъг период от време за да се намерят следи от елемента по тленните му останки - въпросният изотоп има бърза скорост на радиоактивен разпад, с полуживот от едва четири месеца и половина.