Франция иска преки разговори с Румъния и България по ромския въпрос
Франция иска преки разговори с Румъния и България по ромския въпрос / снимка: Reuters

Френският премиер Жан-Марк Еро съобщи, че Париж ще поиска през следващите дни да бъде свикано заседание на Европейския съвет, за да бъде уреден ромският въпрос на европейско равнище.

"Решихме делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов да разговаря с румънското и българското правителство, защото става дума за техни граждани", заяви френският премиер, отговаряйки на въпроси на млади социалисти по време на летния университет на Социалистическата партия в Ла Рошел, в Западна Франция.

"Искаме този въпрос да бъде третиран на европейско равнище и ще поискаме през следващите дни заседание на Европейския съвет, в което да участват съответните министри и което да разгледа този въпрос", посочи той.

Френският премиер увери, че не иска да си крие "главата в пясъка".

Еро председателства в сряда министерско заседание по тази тема, след премахването на незаконни ромски лагери, които предизвикаха критиките на различни асоциации и на някои членове на лявото крило на Социалистическата партия.

След това френското правителство реши да смекчи условията за наемане на работа на румънци и българи - от каквито националности са главно ромите.

Твърдите аргументи на социалистическото правителство по въпроса за премахването на незаконните лагери, както и експулсиранията, ръководени от министъра на вътрешните работи Манюел Валс, предизвикаха вълнения сред френската левица и поставянето на Франция под наблюдение от страна на Европейската комисия, допълва БГНЕС.

В сряда Европейската комисия изрази задоволство от "конструктивния дух на френското правителство при търсенето на адекватни решения, както и от волята му да сътрудничи на Комисията и на останалите страни-членки на ЕС" в комюнике на нейния говорител Оливие Байи.

Преди това еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг подчерта, че очаква от Париж "конкретни мерки и точно финансиране", за подобряване на положението на ромите.