/ iStock/Getty Images
Франция повтори призива си за бързо формиране на правителство и приемане на "спешни реформи" в Ливан, като предупреди, че в противен случай страната може да се разпадне, предаде Франс прес.

Днес има риск Ливан да изчезне, така че тези мерки трябва да бъдат взети, заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан по радио Ер Те Ел.

След като президентът на Франция Еманюел Макрон посети Бейрут на 6 август - два дни след страховитата експлозия, опустошила ливанската столица - Льо Дриан подчерта, че тези мерки не може да бъдат предприети от настоящата политическа класа, отхвърляна от ливанците.

ФБР ще помага на Ливан в разследването на взрива в Бейрут

Те общуват помежду си, за да постигнат консенсус за бездействие. Това повече не е възможно и го казваме категорично, отбеляза Льо Дриан.

Френският външен министър изтъкна, че президентът Макрон е казал същото при посещението си на 6 август и ще го повтори при следващата си визита в Ливан във вторник.

Ливанският премиер Хасан Диаб и правителството му подадоха оставка на фона на критиките за всеобща немарливост след взрива в пристанището на Бейрут на няколко хиляди тона амониев нитрат, отнел живота на около 180 души и сринал цели квартали на столицата.

Повече от две седмици след оставката на кабинета, президентът Мишел Аун още не е определил дата за парламентарни консултации, след които трябва да бъде назначен нов министър-председател, в условията на различия между традиционните партии, които контролират законодателния орган.

Ливан е на ръба на пропастта. Половината от населението живее под прага на бедността, младите са объркани, безработицата е ужасяваща, а инфлацията е смайваща, заяви Льо Дриан.

Ливанското правителство подаде оставка заради трагедията в Бейрут

Според него трябва да бъде сформирано правителство, което да има за цел бързо осъществяване на реформи по същество. В противен случай международната общност няма да помогне на Ливан, предупреди френският външен министър.

Той подчерта, че няма да бъде подписан празен чек за правителство, което не прокара необходимите реформи, най-вече в комуналните услуги и банковата сфера.
БТА