/ БГНЕС
Посолството на САЩ в Израел се разграничи от фотомонтаж, подарен на посланик Дейвид Фридман, от който са премахнати мюсюлманските светини на Храмовия хълмнаричан от арабите Площада на джамиите.

Вместо тях е добавен юдейски храм, предаде Франс прес. Фридман е бил фотографиран във вторник, широко усмихнат. Снимката, на която се вижда и Йерусалим от птичи поглед, обаче е ретуширана, посочва АФП.

На фотографията не са показани Куполът на скалата и джамията Ал Акса, издигнати на твърде деликатно място, Площада на джамиите, като вместо тях е изобразена възстановка на юдейски храм.

Още в началото на разгорялата се полемика американското дипломатическо представителство осъди случая и посочи, че дипломатът не е бил в течение на манипулацията.

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп (СНИМКИ)

Монтажът засяга извънредно чувствителни проблеми. Площадът на джамиите е третата по значение светиня в исляма, но е тачен и от евреите под името Храмов хълм, тъй като на мястото се е намирал Йерусалимският храм, разрушен от римляните през 70 г., отбелязва Франс прес.

Темата е парлива и защото обектът е разположен в Източен Йерусалим, в палестинската част от града, анексирана от Израел, и заема важно място в израелско-палестинския конфликт. По исторически причини пазителка на мястото е Йордания, но всички подстъпи се контролират от израелските сили.

Незначителен брой евреи настояват да получат изключителни права върху обекта и активно призовават за възстановяване на древния храм. Евентуална подкрепа от САЩ би могла да стане искра, от която да се разгори пожар.

„Файненшъл таймс“: В Близкия изток Тръмп си играе с огъня

Посолството на САЩ увери, че тези съмнения са безпочвени. "Посланик Фридман не е знаел какво представлява показаното му изображение, когато е била направена снимката", писа в Туитър мисията, според която дипломатът е дълбоко разочарован. "Американската политика е абсолютно ясна: ние подкрепяме статуквото", изтъкна посолството.
БТА