Фидел Кастро празнува 87-и рожден ден
Фидел Кастро празнува 87-и рожден ден / БГНЕС

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро отбелязва днес своя 87-и рожден ден в пълна дискретност и уединение в къщата си в западната част на Хавана, съобщи Франс прес. Кастро се оттеглил от властта преди седем години, допълва БТА.

Само един концерт в градски парк в столицата и представянето на две посветени на него книги ще отбележат официално рождения ден на човека, който продължава да бъде наричан в Куба "команданте", въпреки оттеглянето си от властта в полза на малкия си брат Раул.

"Живях, за да се боря", написа Кастро в дълго писмо, адресирано до осем държавни глави и правителствени ръководители, дошли в Куба, за да участват на 26 юли в празненствата по случай 60-та годишнина от въоръженото нападение срещу казармата "Монкада" в Сантяго де Куба, извършено от група революционери под ръководството на Фидел Кастро. Въпреки неуспеха си това събитие отбелязва началото на процеса, който прераства в Кубинска революция и отваря пътя на нейния лидер към завземането на властта на 1 януари 1959 година.

Кастро не присъства на церемониите. Здравословното му състояние остава държавна тайна след претърпяната операция, която го принуди да предаде властта на Раул на 31 юли 2006 година. При една от последните си публични появи, когато отиде да гласува на 3 февруари в училище в столичния квартал Ведадо, той беше побелял и прегърбен от тежестта на годините и ходеше внимателно с помощта на бастунче.

Два месеца по-късно бившият кубински президент изглеждаше силно развълнуван, тъга беше изписана в очите му, когато при откриването на училище в Хавана беше отдадена почест на неговия "политически син", венецуелския президент Уго Чавес, който почина през март 2013 година.

Фидел Кастро празнува 87и рожден ден
netinfo