Фелипе Шести положи клетва в парламента като крал на Испания (СНИМКИ)
Фелипе Шести положи клетва в парламента като крал на Испания (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Новият испански крал Фелипе Шести се закле във вярност към конституцията, предаде Франс прес.

Той положи клетва в парламента, като се врече да спазва конституцията и законите на Испания, както и правата на гражданите и автономните области.

46-годишният Фелипе зае мястото на баща си Хуан Карлос, който абдикира след 39 години на престола. Няколко минути преди полагането на клетва от новия монарх, неговият баща му предаде червения си пояс - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания.

В речта си пред парламента Фелипе Шести отдаде дължимото на Хуан Карлос, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко. "Едно изключително управление днес става част от нашата история", каза новият испански крал.

Фелипе Шести положи клетва в парламента като крал на Испания (СНИМКИ)
netinfo
Изправен пред лицето на засилващия се каталонски сепаратизъм, Фелипе Шести даде да се разбере, че вярва в единството на Испания, и обеща "честна и прозрачна" монархия след скандалите, засегнали кралското семейство. "Искаме Испания, в която всички граждани да си върнат доверието в институциите" и в която всеки може да се чувства испанец по свой начин, обяви новият крал пред парламента.

Фелипе Шести подчерта, че в единна Испания трябва да се зачитат културните и езиковите различия между регионите, и приключи речта си, като каза "благодаря" на четири езика: кастилски испански, баски, каталонски и галисийски, отбеляза Ройтерс. "Има място за всички ни в единна и многообразна Испания", подчерта той.

Фелипе Шести положи клетва в парламента като крал на Испания (СНИМКИ)
netinfo
Лайтмотив на речта му беше обещанието за една "обновена монархия за новото време", отбелязва ИТАР-ТАСС.

След полагането на клетва крал Фелипе Шести прие военен парад с участието на всички родове войски, преди да премине заедно с кралица Летисия по мадридските улици в открит автомобил и да получи приветствията на десетки хиляди жители и гости на столицата. Предстои провеждането на празничен прием в Кралския дворец, на който са поканени две хиляди политици и обществени дейци, представители на икономическите кръгове, научните и културните среди и на спорта.

Фелипе Шести положи клетва в парламента като крал на Испания (СНИМКИ)
netinfo
Испанските коментатори отбелязаха, че на церемонията по полагането на клетва не присъстваше отказалият се от престола Хуан Карлос, поради желанието си "да не принизява ролята на новия монарх". Отсъстваше и Кристина, сестрата на Фелипе Шести. Присъствието й е било сметнато за нецелесъобразно заради подозрението, че е замесена във финансовите машинации на съпруга си Иняки Урдангарин.

Източник: БТА