ФБР разсекрети скандални материали от разследване на руски шпиони
ФБР разсекрети скандални материали от разследване на руски шпиони / снимки: Reuters

ФБР разсекрети документи, снимки и видеозаписи от разследването на 10-те руски шпиони под дълбоко прикритие в САЩ, които бяха заловени миналата година и експулсирани от страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Сред заловените бе и рускинята Анна Чапман, която след завръщането си в Русия позира като модел за списания, стана телевизионна водеща и дори се ориентира към кариера в политиката. Освен това получи оферта за порно филм и участва като манекенка в модно ревю. Разсекретената, по искане на Асошиейтед прес, информация е качена на сайта на ФБР. В клиповете се виждат Анна и останалите шпиони да си разменят или прибират предмети и документи на различни места - кафенета, стълбища, улици.

ФБР разсекрети скандални материали от разследване на руски шпиони
netinfo

В един от клиповете Чапман разговаря в кафене с американски таен агент под прикритие, а в друг пазарува, докато представител на руското правителство я чака отвън, предава БТА. Разследването на 10-те шпиони отне десет години и бе с кодовото название "Истории за призраци". ФБР обяви, че разсекретяването на документи от разследването точно в нощта на Хелоуин е просто съвпадение.

Арестите на 10-тимата припомнят, че шпионската дейност на американска територия не е изчезнала с края на Студената война, подчертава ФБР в сайта си. Макар че шпионите не са успели да се сдобият с поверителни американски документи, намеренията им са били сериозни и са били финансирани от руското външно разузнаване, се посочва още в сайта на ФБР.

Представител на ФБР каза, че мрежата, в която е участвала Анна Чапман, е най-голямата шпионска мрежа, разбивана до този момент в САЩ.