Европейският парламент поиска незабавното освобождаване на българките в Либия
Европейският парламент поиска незабавното освобождаване на българките в Либия / netinfo
Незабавно освобождаване на българките в Либия поиска Европейският парламент. Евродепутатите приеха с гласа 567 "за", един "против" и седем "въздържали се" резолюция в подкрепа на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския доктор. Полковник Кадафи да направи необходимото за незабавното им освобождаване, а при липса на положителен изход от делото, Комисията и Съветът да обмислят преразглеждане на общата политика на Европейския Съюз към Либия, се казва още в резолюцията на Европейския парламент.

Европейският парламент осъди решението на Наказателния съд в Либия от 19 декември 2006 г., което повторно призна за виновни и осъди на смърт петте български медицински сестри и палестинския лекар. Депутатите подчертават, че от януари 2007 г. процесът в Бенгази директно засяга петима граждани на Европейския съюз. В резолюцията си ЕП призовава Полковник Кадафи да упражни правомощията си за незабавното освобождаване на българките и палестинеца.

Евродепутатите призовават либийските власти да анулират смъртните присъди и да разрешат на случая на хуманитарна основа. Те се обръщат към Комисията и Съвета да предприемат действия спрямо либийското правителство за бързо освобождаване на медиците.

При липса на положителен изход от делото ЕП призовава Комисията и Съвета да обмислят преразглеждане на общата политика към Либия във всички съответни сфери, в които Съюзът счита това за необходимо.

Членовете на ЕП изразяват пълна солидарност с жертвите на заразяването със СПИН в Бенгази. В тази връзка те призовават Комисията, Съвета и държавите-членки да продължат да оказват помощ за прилагането на Плана за действие срещу ХИВ и да подкрепят Международния фонд – Бенгази.

Европейските депутати обсъдиха с представителите на Съвета и Комисията случая в Либия и се обявиха против повторното им осъждане на смърт. Много от тях призоваха за по-твърда позиция в преговорите с либийските власти.