Европейска научна експедиция проучва състоянието на река Дунав
Европейска научна експедиция проучва състоянието на река Дунав / netinfo

Европейска научна експедиция отплава от Регенсбург, в Бавария, на шестдневна експедиция по Дунав, за да проучи "здравето" на голямата европейска река, предаде Франс прес.

Проектът е по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав, чиято централа е във Виена. Докладът с резултатите от мисията ще бъде предаден на крайбрежните страни, за да предприемат заедно действия за опазване на реката. Докладът ще бъде публикуван в началото на следващата година.

В експедицията участват осемнайсет учени от осем европейски страни, които плават на три кораба. Те ще изследват по протежение на 2375 км качеството на водата, веществата в нея, отлаганията по дъното, флората и фауната на реката до устието й на Черно море. На 95 точки по течението ще бъдат взети проби от Дунав и притоците му. Трите кораба първо поеха нагоре по течението в Бавария, за да вземат първа проба, а после ще продължат надолу по реката.

През 2001 г., две години след войните на Балканите, по Дунава бе изпратена първата научна експедиция, която представи доклад за състоянието на реката. Тогава експертите установиха голямо биологично разнообразие, но също и силно замърсяване, утайки от тежки метали и остатъци от горива в реката.

Международната комисия за опазване на Дунав бе създадена през 1998 г. В нея участват Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, България, Молдова, Украйна и Европейският съюз.