/ iStock/Getty Images
От средата на юни, след дълго прекъсване заради коронавируса, отново има туристически полети до Турция, включително от Германия, въпреки предупрежденията, отправени от външно министерство. Те остават в сила до 31 август, тъй като институтът „Роберт Кох” причислява Турция към рисковите дестинации.

Маските остават задължителни в Истанбул и Анкара

Анкара се опитва да успокои туристите с представянето на така наречените „здравни туристически сертификати”. Летищата и хотелите трябва да изпълнят дълъг списък с изисквания, които се проверяват включително от TÜV SÜD - компания, специализирани в тестване, сертифициране, одит и консултантски услуги. Министърът на туризма Мехмет Ерсой иска да впечатли туристите с прозрачна информация, пише „Евронюз”.

През последните дни броят на новозаразените с коронавирус в страната отново се увеличи до около 1 500 случая на ден. Общо в Турция от усложнения, причинени от COVID-19, са починали почти 4 900 души. От югоизточната част на Турция докладват за появата на много случаи на заразяване, както е в провинция Диарбекир.

Здравните експерти са на мнение, че увеличеният брой на заболелите от коронавирус се дължи на отпускането на рестриктивните мерки и на факта, че много хора не спазват препоръките за дистанция и не носят маски. Чуват се дори предупреждения за втора вълна.

Турция с нови 988 заразени с COVID-19

Сред последните облекчителни мерки е отварянето за посетители на музеите и археологическите центрове. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че е „разочарован” от предупреждението за пътуване от страна на германските власти.

В интервю за ARD той каза, че Турция може да поеме лечението на туристи, в случай на заболяване от COVID-19, за което не се възстановяват разходите от нито една здравна застраховка.

Желаещите да пътуват за Турция са информирани, че здравната им застраховка не покрива разходите за лечение заради предупреждението за пътуване. Според действащите разпоредби всеки, който влиза от Турция в Германия, трябва незабавно да остане в 14-дневна карантина.
БГНЕС