/ iStock/Getty Images
Министрите на Европейския съюз приеха днес директива за защита на разобличителите, предаде Франс прес.

Директивата ще позволи подаването на сигнали за нередности в сферата на финансите, здравеопазването или екологията без страх от отмъщение.

Тръмп обвини Нанси Пелоси в държавна измяна и призова за нейния импийчмънт

Ролята на разобличителите отново е централна тема в Съединените щати, където втори разобличител проговори във връзка с украинската афера, станала повод за разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.

Помпео на среща с папата, докато Тръмп е разследван за импийчмънт

На срещата в Люксембург министрите на правосъдието одобриха новите правила, които ще трябва в период от две години да станат част от националните законодателства на държавите членки.

"Никой не би трябвало да рискува репутацията си и работата си заради това, че е разобличил незаконни действия", заяви финландската министърка на правосъдието Ана-Мая Хенриксон, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз.

Тръмп премахна входните визи за поляци в САЩ

В държавите членки на Европейския съюз защитата на разобличителите досега не беше една и съща. Само десет страни, сред които Франция, Италия, Великобритания и Холандия, предлагат на разобличителите пълна юридическа защита. На ниво Европейски съюз те се ползваха със защита само в няколко сфери, най-вече тази на финансовите услуги.

Отсега нататък защитата на разобличителите ще обхваща широк спектър от сфери, сред които са пазарите на обществени поръчки, финансовите услуги, прането на пари, сигурността на стоките и на транспортните услуги, ядрената сигурност, общественото здраве, защитата на потребителите и защитата на личните данни.

Директивата предвижда задължително създаване на ефикасни канали за подаване на сигнали в компаниите с повече от 50 служители и в градовете с повече от десет хиляди жители.

Разобличителите са насърчавани първо да използват вътрешните канали в организациите, в които работят, но няма да загубят защитата си, ако решат да прибегнат първо до външни канали.
Новите правила задължават властите и компаниите да реагират на информацията, предоставена от разобличителите, и да предприемат действия в срок от три месеца. Директивата предвижда да бъдат защитавани и хората, съдействащи на разобличителите.
БТА