ЕС ще забави с година отварянето на границите за новите членки
ЕС ще забави с година отварянето на границите за новите членки / netinfo

Десетте държави, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г. са изправени пред забавяне с поне една година на отварянето на границите на останалите 15 държави членки. Това сочи доклад на Европейската комисия, получен от Ройтерс.

Първоначално ЕС планираше да разреши на 10-те страни да се включат в свободното от граници пространство “Шенген” през октомври 2007 г.

Поради технически и правни проблеми, обаче, свързани с изграждането на нова централна база данни на полицията, плановете на ЕС ще се забавят, смятат официални източници.

В доклада на ЕК се посочва, че новата база данни ще бъде готова, при това единствено за старите страни членки, през юни 2008 г. Това означава, че пълната интеграция на 10-те нови държави ще отнеме поне 4 месеца, тоест до октомври 2008 г. В доклада си ЕК посочва, че другите опции са свързани с интегриране на новите държави в сегашната база данни или съвместно функциониране на двете.

Тези варианти обаче отнемат време и са скъпи. Европейските министри на вътрешните работи се събират през октомври, за да определят новите срокове, каза европейски дипломат, който подчерта, че 2007 г. вече не стои на дневен ред. Полша, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Словакия, Кипър, Чехия, Малта и Словения трябва да изпълнят и пълните критерии за сигурност преди да бъдат отворени границите. Шенгенската база данни съхранява информация за откраднати коли и изчезнали хора, които се издирват, в рамките на ЕС. /БГНЕС/