ЕС ще окаже натиск върху лобистите да разкриват кой ги финансира
ЕС ще окаже натиск върху лобистите да разкриват кой ги финансира / netinfo

Лобистите, които се намесват при изготвяне на политиката на Европейския съюз, ще бъдат подложени на натиск да разкриват публично кой ги финансира и да подписват етичен кодекс, за да се избягват скандалите. Това съобщи еврокомисарят за административните въпроси, одита и борбата срещу злоупотребите Сийм Калас, цитиран от Ройтерс.

Калас съобщи, че ще бъде създаден уеб сайт. На него лобистите ще могат да се регистрират доброволно. Регистърът ще разкрива кого представляват лобистките организации, каква е тяхната мисия и от къде идват средствата им. Регистрираните лобистки групи ще трябва да подпишат етичен кодекс, поясни еврокомисарят по време на реч в Мадрид.

Според Калас лобистите, които не са в регистъра, ще бъдат в неизгодно положение.

Официален проект за инициативата за лобизма ще бъде представен през пролетта.

Комисарят отбеляза, че Брюксел първо иска да даде шанс на местните правила в лобистките среди и отново да разгледа ситуацията след кратък изпитателен период.

ЕК ще въведе широко определение за лобист и ще изработи етичен кодекс, включващ наблюдение и санкции за некоректни регистрации или нарушения на кодекса.

Калас припомни, че засега системата на ЕС не е позволила да се стигне до скандал като този в САЩ с лобиста Джак Абрамоф. Абрамоф бе осъден на затвор заради ролята си в политически скандал за корупция.

Предполага се, че в Брюксел има 15 000 лобисти. Много от тях са пиар компании, за които не винаги е ясно кои са техните клиенти и колко пари изразходват.