ЕП ще обсъди идеята за бойкот на Олимпийските игри
ЕП ще обсъди идеята за бойкот на Олимпийските игри / netinfo

Очаква се следващата седмица на извънредно заседание Европейският парламент да обсъди потушаването на протестите в Тибет и възможността за бойкот на Олимпийските игри, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според запознати няколко високопоставени членове на Европейския парламент ще призоват за предприемане на различни мерки, вариращи от бойкот на церемонията по откриване на Олимпийските игри до пълно бойкотиране на игрите от спортистите от блока.

Първоначално ЕС заяви, че не е нужно Олимпиадата да бъде бойкотирана в отговор на вълната от насилие, която според Пекин е дирижирана от тибетския духовен лидер в изгнание Далай лама, припомня Ройтерс.

Премиерът на Канада Стивън Харпър призова Китай да прояви сдържаност в действията към протестиращите в Тибет и посъветва Пекин да послуша съвета на Далай лама, който призовава за мир и помирение, предаде Асошиейтед прес.

Посланието на Харпър бе прочетено от депутат от неговата консервативна партия пред стотици демонстранти, събрали се пред сградата на парламента.

"Премиерът призовава Китай да зачита правата на човека в Тибет и да прояви сдържаност в разрешаването на тази трудна ситуация", заяви депутатът.

Група от 37 нобелови лауреати заявиха днес, че "осъждат жестокото потушаване на протестите в Тибет от китайското правителство" и призоваха Пекин към сдържаност, предаде АП.

"Протестираме срещу неоправданите действия на китайското правителство срещу нашия събрат и нобелов лауреат Далай лама", се казва в изявление на нобеловите лауреати.