/ iStock/Getty Images
Пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) прие позицията си по предложението на Комисията за регламент относно продукти, които не водят до обезлесяване, предаде ЕП. "Като отчитаме, че ЕС е отговорен за около 10 процента от обезлесяването в световен мащаб, нямаме друг избор, освен да увеличим усилията си да спрем това", заяви докладчикът Кристоф Ханзен (ЕНП, Люксембург).

Парламентът вече е готов да започне преговори по окончателния закон с държавите членки на ЕС. Той ще задължи дружествата да проверяват (т.нар. "надлежна проверка") дали стоките, продавани в ЕС, не са произведени върху обезлесени или деградирали земи. Те могат например да използват инструменти за сателитен мониторинг, одити на място, изграждане на капацитет на доставчиците или изотопно изследване, за да проверят откъде идват продуктите. Органите на ЕС ще имат достъп до съответната информация, като например географски координати. Анонимизираните данни ще бъдат достъпни за широката общественост.

Амазония е изгубила 10 000 квадратни километра гора само за една година

Предложението на Комисията обхваща едрия рогат добитък, какаото, кафето, палмовото масло, соята и дървесината, включително продукти, които съдържат, са били хранени с или са били произведени с помощта на тези стоки (като кожа, шоколад и мебели). Парламентът иска да включи също така свине, овце, кози, домашни птици, царевица и каучук, както и въглища и печатни изделия. Членовете на ЕП настояват и продуктите да не са произведени върху земя, обезлесена след 31 декември 2019 г. - една година по-рано от това, което предложи Комисията.

Парламентът настоява финансовите институции също да бъдат обект на допълнителни изисквания, за да се гарантира, че дейностите им не допринасят за обезлесяването. Както и предприятията да проверяват дали стоките са произведени в съответствие с разпоредбите за правата на човека в международното право и дали зачитат правата на коренното население.

Шефът на ООН: Човечеството да престане "да води война с природата"

Въз основа на прозрачна оценка Комисията ще трябва да класифицира държавите или част от тях в нисък, стандартен или висок риск в рамките на шест месеца от влизането в сила на настоящия регламент. Продуктите от държави с нисък риск ще подлежат на по-малко задължения.

Според оценките на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), между 1990 г. и 2020 г. в резултат на обезлесяване са изчезнали 420 млн. хектара гори - площ, по-голяма от тази на ЕС. Потреблението в ЕС представлява около 10 процента от обезлесяването в световен мащаб. Палмовото масло и соята са причина за повече от две трети от това.

През октомври 2020 г. Парламентът се възползва от прерогативите си, предвидени в Договора, за да поиска от Комисията да представи законодателство за спиране на глобалното обезлесяване, предизвикано от ЕС.
БТА