ЕП иска подновяване на диалога между Пекин и Далай лама
ЕП иска подновяване на диалога между Пекин и Далай лама / netinfo
Депутатите от Европейския парламент поискаха от ръководителите на ЕС да поставят като условие за участие в церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин подновяването на диалога между Китай и Далай лама, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В резолюция, подкрепена от всички политически групи и приета с голямо мнозинство от 580 гласа „за“ и 24 „против“, депутатите искат от словенското председателство на ЕС да положи усилия за изработването на обща европейска позиция във връзка с присъствието на държавните и правителствените глави на церемонията. В документа, който няма обвързваща сила, депутатите „предвиждат бойкот на откриването на Олимпийските игри, ако диалогът между китайските власти и Далай лама не бъде подновен“.

Комунистически Китай анексира Тибет през 1950 г. Няколко години по-късно тибетците се вдигат на въоръжено въстание, което бе потушено с кръвопролития. На 10 март тази година, когато се отбелязаха 49 години от въстанието и изгнаничеството на Далай лама, в главния тибетски град Лхаса започнаха протести, прераснали в кръвопролитни сблъсъци. Репресиите на китайските власти предизвикаха по света протибетски демонстрации, които смутиха церемониите по пренасянето на олимпийския огън.

В същото време Китай обяви, че разкрил престъпна организация, която планирала да отвлече спортисти и гости на Олимпийските игри. Между 26 март и 6 април са арестувани 35 нейни членове. Милиционерите са конфискували 10 килограма експлозиви, 8 пръчки динамит, както и джихадистка литература.