Еквадор и Колумбия спират дипломатическата криза
Еквадор и Колумбия спират дипломатическата криза / снимка: БГНЕС

Президентите на Еквадор и Колумбия си стиснаха ръцете на срещата на върха на Групата от Рио в Санто Доминго в знак на съгласие да прекратят дипломатическата криза в региона.

Миналата събота Колумбия предизвика дипломатическа криза, след като предприе военна операция на територията на Еквадор, за да ликвидира втория човек в командването на бунтовническата група ФАРК Раул Рейес. Инцидентът заплаши да ескалира в първата война в Южна Америка от повече от десет години.

Еквадор и съюзникът Венецуела скъсаха дипломатическите отношения с Колумбия и изпратиха войски към границата й. Никарагуа също скъса дипломатическите връзки с Богота.

След разгорещени дебати на срещата на върха в столицата на Доминиканската република еквадорският президент Рафаел Кореа заяви, че кризата може да се смята за преодоляна. Колумбийският му колега Алваро Урибе незабавно стана от мястото си и отиде да му стисне ръката под аплодисментите на останалите латиноамерикански лидери.

По инициатива на домакина на срещата - доминиканския президент Леонел Ернандес, сцената на сдобряването беше излъчена на живо по телевизиите в цяла Латинска Америка. В декларация, приета от 20-тимата президенти от Групата от Рио се отбелязва, че Урибе се е извинил за военната операция на еквадорската територия и е обещал да не нарушава повторно националния суверенитет на съседната страна.