Експлозията във Владикавказ отне живота на 11 души
Експлозията във Владикавказ отне живота на 11 души / снимкa: БГНЕС

Експлозията в столицата на Северна Осетия Владикавказ е атентат, а по предварителни данни загиналите са 11 души, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на представител на Следствения комитет при прокуратурата на Руската федерация.

На мястото са намерени взривни елементи. Става дума за терористичен акт, посочил по-късно източникът. По думите на служител от местна болница, цитиран от Интефакс, ранените са 39, вкл.едно дете.

Експлозията станала в 14,15 часа местно време в маршрутно такси, спряло на 10-15 метра от автобусна спирка, за да качи пътници, посочи пресслужбата на министерството. Руската национална телевизия показа кадри с разрушения микробус и човешки останки около него.

По случая е повдигнато наказателно дело за предумишлено убийство и тероризъм, уточни Следствения комитет при прокуратурата на РФ.

По-рано БТА съобщи за експлозия в маршрутно такси на оживено кръстовище във Владикавказ с четирима убити. Интерфакс първоначално съобщи за петима убити и също толкова ранени. РИА "Новости" цитира източник от северноосетинското МВР, според когото причината за експлозията е може би газовото оборудване на колата, но не е изключен и атентат.