/ Thinkstock/Getty Images
Европейската комисия ще предложи на територията на ЕС да се премахне практиката на смяна на часовото време, като идеята е за постоянно да се запази лятното часово време. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германската телевизия Цет Де Еф, предаде Франс прес.

В допитването на ЕК по въпроса участваха 4,6 милиона души. По данни на германското издание "Весфаленпост" 80 процента от тях са се обявили за премахване на практиката за смяна на времето, като повечето от тях са се обявили за запазване на лятното време.

"Направихме допитване до общественото мнение по въпроса. То протече от началото на юли до средата на август. Милиони хора отговориха на въпросите, те са на мнение, че в бъдеще трябва да остане за постоянно лятното часово време и ние ще направим това", каза Юнкер.

Европейците против смяната на лятно и зимно часово време

"Когато се допитваме до гражданите по даден въпрос, трябва после да направим онова, което те искат", подчерта той.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата

Окончателното решението обаче ще бъде взето от Европейския парламент и от парламентите в страните от Съюза. В миналото ЕП се обяви като цяло за премахване на смяната на времето в страните от ЕС.

Смяната на времето в Европа в началото е имало за цел спестяване на енергия. То поражда постоянна полемика вече от години. Критиците на смяната на времето изтъкват физиологическите смущения, до които тя води.

На европейско ниво правилата за смяна на времето са установени през 80-те години на миналия век, а в момента се регулират от Директива 2000/84.

Според нея във всяка държава-членка периодът на лятното часово време започва в 1.00 часа по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1.00 часа по Гринуич в последната неделя от октомври. Нормативният акт предвижда още да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне. Това е важно за търговията и транспорта в единния европейски пазар.

За баща на идеята за лятното часово време често се посочва Бенджамин Франклин, но се смята, че за пръв път то е въведено в Германия и Австро-Унгария преди век, за да се спестява гориво през Първата световна война. Повечето членки на Европейските общности са приели лятното часово време през 70-те години на ХХ век.

Различните дати, на които всяка страна премествала часовниците, създавали проблеми, особено в транспортния сектор, и затова между 1980 и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва на една дата за всички.
 
Какво печелим и губим от въртенето на стрелките на часовника?

Вече има страни, които не сменят времето. Такива са, например, Русия, Китай, Индия. Държави от южното полукълбо пък прилагат лятното часово време през тяхното астрономическо лято, което съвпада със зимата в Европа

гласуване време
netinfo

БТА