ЕК отпуска допълнителни 8 млн. евро за сдържане на епидемията от Ебола
ЕК отпуска допълнителни 8 млн. евро за сдържане на епидемията от Ебола / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия отпуска допълнителни 8 млн. евро за сдържане на епидемията от Ебола, съобщи АФП.

Общата сума, отпусната от ЕК от началото на годината за борба с епидемията, възлиза на 11,9 млн. евро. Освен това ЕС ще изпрати в близките дни мобилна лаборатория, вероятно в Сиера Леоне, която да прави изследвания за проследяване на вируса.

„Спасяването на човешки животи и доставянето на допълнителна помощ на Западна Африка е по-належащо от когато и да било”, каза еврокомисарят по въпросите на развитието Андрис Пибалгс.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че броят на починалите от Ебола в Западна Африка вече достигна 961 души към 6 август с 29 нови смъртни случая на 5 и 6 август, предава Ройтерс.

Регистрирани са 68 случая на заболяването, с което общият брой достигна 1779. Четири от новите случаи на заболели от хеморагична треска са в Нигерия - най-скоро засегнатата страна. В Гвинея, където започна разразяването й, няма нови регистрирани
случаи на заболели. Четирима души са починали в Гвинея, един в Нигерия, 12 в Сиера Леоне и 12 в Либерия.

Вероятно болестта ще продължи да се разразява през следващите месеци, каза заместник-генералният директор на СЗО Кейджи Фукуда, цитиран от Ройтерс. Испанската мисионерка, която бе репатрирана вчера в Испания, заедно със свещеника, заразен с вируса Ебола, не изглежда да е носител на вируса, съобщиха санитарните власти, цитирани от БТА.

„Вчера изследванията се оказаха отрицателни и ще бъдат повторени след четири дни”, посочи университетската болница „Ла Пас” в Мадрид, на която е възложена задачата да следи състоянието на двамата мисионери. Здравословното състояние на свещеника Мигел Пахарес не бе разкрито по молба на пациента, съобщи неговият орден.