ЕК не е поканена на министерска среща в Париж по проблема с ромите
ЕК не е поканена на министерска среща в Париж по проблема с ромите / Reuters

Европейската комисия не е поканена на министерска среща в Париж по проблема с ромите от Румъния и България във Франция, която ще се състои на 6 септември.

„Не сме получили покана за участие, не разполагаме с дневния ред и не се предвижда наш представител да участва в срещата", заяви говорителят на Европейската комисия Матю Нюман. Предполагаме, че тя се организира във връзка с посещението на министъра на вътрешните работи на Канада по това време в Париж, добави той.

Тук няма никаква яснота кои страни ще бъдат представени на срещата в Париж. Споменава се участие на министрите на вътрешните работи на Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания., Гърция, Канада. Като председателстваща Европейския съюз до края на годината, Белгия била добавена в последния момент.

В Европейската комисия не са наясно и дали на парижката среща за ромите са поканени представители на България и Румъния, което поражда тук въпроси как са подбирани участниците в нея, пише БТА.

„Не е известно дали са поканени министри от тези две страни и не мога да коментирам този въпрос", заяви говорителят в отговор на запитвания.