ЕК: България има политическа воля
ЕК: България има политическа воля / снимка: DarikNews.bg, архив
ЕК: България има политическа воля
31288
ЕК: България има политическа воля
  • ЕК: България има политическа воля

Европейската комисия признава наличието на политическа воля у България за борба с корупцията и организираната престъпност. Това ще стане ясно официално във вторник, когато се очаква в Брюксел да бъде представен поредният доклад за напредъка на България в съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност. За пръв път от членството на България в ЕС в доклад с политически заключения, ЕК признава за наличието на политическа воля за справяне с тези недостатъци. В текста на доклада, комисарите приветстват Стратегията за съдебна реформа, Концепцияията за наказателна политика и призовават съдебната система да бъде по-активна, когато се разглеждат дела за корупция и организирана престъпност.

ЕК е особено ентусиазирана от приетата Концепция за наказателна политика. „Така както е замислен новият НК ще направи работата на съдебната система по-ефективна, защото ще декриминализира дребни престъпления", смята комисията. Тя отправя две критики, свързани с работата на съдебната система: първо, магистратите не са достатъчно активни в делата за организирана престъпност и корупция; и, второ, все още не всички съдилища качват в интернет-страниците си решения и присъди.

В тази част докладът отправя следните препоръки:
- успешно прилагане на Стратегията за съдебна реформа за по-добра квалификация на магистратите;
- специализирано обучение на магистрати и полицаи в областта на борбата с финансовите измами и с организираната престъпност;
- създаване на Агенция, която да наблюдава и контролира работата на експерти, изработващи медицински експертизи за съдебни дела, с цел по-качествени експертизи.

Във връзка с организираната престъпност Комисията пише, че „не са изпълнени нашите препоръки за създаване на специализирани съдилища" и още,че са „налице много обвинения, а присъдите се броят на пръсти". Препоръките съответно са:

- разширяване на правомощията на съвместните екипи за борба с организираната престъпност по отношение на всички случаи на организирана престъпност и по-тясно сътрудничество с КУИППД (Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност);
- по-нататъшна реформа на полицията с цел повече компетентност;
- приемане на съответни законодателни промени в областта на отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, като се следва принципа за „конфискация, неоснована на присъда".

В областта на борбата с корупцията ЕК пише, че не са изпълнени препоръките от преди година за саморазследване вътре в съдебната система или администрацията при твърдения за корупция, както и че не се е подобрила защитата на подаващите сигнали за корупция. Препоръките:

- съдебната практика в случаите на корупция по високите етажи на властта да се подобри и систематично да се разследват на връзките на организираната престъпност с административни органи;
- създаване на орган, имащ правомощията да установява и налага санкции в случаите на конфликт на интереси;
- оценка на риска при прилагането на законите в областта на обществените поръчки;
- по-активно сътрудничество между органите, ангажирани с провеждането на обществени поръчки с цел натрупване на по-голям експертен потенциал. По-добро сътрудничество между администрацията, натоварена с обществените поръчки и съдебната система.

Докладът за България, заедно с текстът за Румъния, ще бъдат представени официално във вторник - 20 юли, в сградата на Европейската комисия в Брюксел.