ЕК: България и Румъния имат напредък в проблемните области
ЕК: България и Румъния имат напредък в проблемните области / netinfo

Както е добре известно, Европейската комисия е оценявала и ще продължава да оценява обстановката в България и Румъния. Виждаме, че в посочените от Комисия проблемни области има напредък, виждаме също, че има да се свърши още много работа по тях. Това заяви на ежедневния брифинг говорителят на ЕК Марк Грей в отговор на въпроси във връзка със статията във вестник "Файненшъл таймс", критикуваща еврокомисаря на правосъдието и заместник-председател на ЕК Франко Фратини.

В статията се твърди, че Фратини бил станал прекалено близък с новоприетите в Европейския съюз България и Румъния, които трябва да наблюдава.

Решението на Фратини да отиде да кара ски през февруари с вътрешния министър на България Румен Петков породи недоумение в някои столици и сред колеги на комисаря в Брюксел, пише вестникът.

Марк Грей изтъкна,че Европейската комисия продължава да събира данни и да оценява данни, получени от двете страни, за да прецени направеното в очертаните от комисията "проблемни области". Преди две седмици делегация от наши експерти беше в България, сега такава делегация е на посещение в Румъния, припомни той, цитиран от БТА.

Марк Грей каза също, че Европейската комисия работи заедно със страните членки за преценка на извършваното в България и Румъния във връзка с "проблемните области". Посочвайки, че генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей е имала срещи с представители на страни в Европейския съюз по този проблем, той подчерта:"Ще подготвим подробен доклад за Съвета на Европейския съюз през юни".

От своя страна Фризо Роскам Абинг, говорител на Франко Фратини, припомни на присъстващите на брифинга журналисти, че Фратини е бил "на продължително посещение в България, от 16 до 19 февруари".

В съботата и неделята по време на визатата той води официални разговори и в планината, като разговаря с министрите на вътрешните работи и на правосъдието Петков и Петканов и с министър-председателя Станишев. Тези разговори бяха изключително полезни, тъй като в по-спокойна обстановка, без бързане от среща на среща, бяха много подробно обсъдени въпроси на съдебната реформа, на борбата с корупцията в България - на по-ниско и на по-високо равнище. В свободното време комисарят Фратини наистина кара ски, като в повечето случаи беше сам, заяви Фризо Абинг.

Говорителят добави, че по време на посещението си в България Франко Фратини е направил много и подробни изявления пред медиите, в които изтъкна, че е постигнат напредък в реформата на съдебната система и в борбата с корупцията в България, но че ще са необходими още конкретни и съществени резултати.